Hírek

Végleges: Legalább 50 munkavállaló esetén kötelező a visszaélés-bejelentési rendszer!

Szerző:

Kihirdetésre került az új Panasztörvény, amely alapján a legalább 250 főt foglalkoztatóknak 2023. július 24-től, míg a legalább 50, de legfeljebb 249 főt foglalkoztatóknak 2023. december 17-től üzemeltetniük kell a törvénynek megfelelő whistleblowing-rendszert. 

Az új visszaélés-bejelentési rendszer szabályait korábbi cikkünkben már összefoglaltuk, az ott írtak változatlanul irányadóak, egyetlen kivétellel: a Panasztörvény végleges változata már nem tartalmazza, hogy az Alaptörvényben nevesített alapvető értékek és jogok megsértése miatt is visszaélés-bejelentéssel lehet élni.

Fentiekre tekintettel, javasolt minél hamarabb megkezdeni az új rendszer kialakítását vagy a meglévő szabályok felülvizsgálatát.

*

Jelen tájékoztatás nem teljes körű, az a teljesség igénye nélkül készült. Jelen tájékoztatás továbbá nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.

Ha kérdése van, szakértőink segítenek a megválaszolásában. Visszaélés-bejelentési rendszerrel kapcsolatos szolgáltatásainkról és ajánlatainkról itt tájékozódhat:

Visszaélés-bejelentés (whistleblowing)

Összes hír