Hírek

Whistleblowing workshop

Szerző:

Múlt hét pénteken Dr. Török Barbara LL.M. és Dr. Őze Péter kollégáink „Visszaélés-bejelentés (új Panasztörvény) a gyakorlatban” címmel tartottak interaktív előadást a whistleblowing-rendszer bevezetésére köteles szervezetek képviselői számára.

Az előadás aktualitását az adta, hogy az új Panasztörvény visszaélés-bejelentési rendszer (másnéven whistleblowing-rendszer) kialakítására kötelezte:

  • 2023. július 24-ig: a legalább 250 főt foglalkoztatókat és a Pénzmosás elleni törvény hatálya alá tartozókat (pl. a könyvelőket, a könyvvizsgálókat, az adótanácsadókat);
  • 2023. december 17-ig: a legalább 50, de legfeljebb 249 főt foglalkoztatókat;
  • 2025. január 1-jéig: a helyi önkormányzatokat, a helyi önkormányzat irányítása vagy felügyelete alatt álló költségvetési szerveket, valamint a helyi önkormányzat tulajdonában vagy tulajdonosi joggyakorlása alatt álló szervezeteket.

Szakértőink az előadáson ismertették az új Panasztörvény rendelkezéseit, számba vették a gyakorlati teendőket, valamint kitértek emellett a kapcsolódó munkajogi és adatvédelmi kérdésekre is. Az előadáson résztvevők többek között az alábbi kérdésekre is választ kaptak:

  • Ki köteles visszaélés-bejelentési rendszert létrehozni?Létrehozhat-e egy vállalatcsoport közös visszaélés-bejelentési rendszert?
  • Milyen szankcióval számolhat az a szervezet, amelyik 2023. december 17-ig nem hozza létre a Panasztörvény szerinti visszaélés-bejelentési rendszert?
  • Milyen folyamatokra és dokumentumokra van szükség a megfeleléshez?Milyen szerepe lehet egy ügyvédi irodának a rendszer működtetésében?
  • Mi a feladata a bejelentővédelmi ügyvédnek?
  • Milyen munkajogi intézkedések (figyelmeztetés, hátrányos jogkövetkezmények, felmondás stb.) alkalmazhatóak, ha megállapításra kerül a szabályszegés?

Az előadás során konkrét gyakorlati példák is bemutatásra kerültek, illetve munkatársaink érintették a „hagyományos” munkavállalói ellenőrzés kérdéseit is (kamerás megfigyelés, GPS, szondáztatás, csomagátvizsgálás).

A résztvevőknek természetesen az előadás során, valamint azt követően is lehetőségük volt kérdések feltételére, azok átbeszélésére.

Ezúton is köszönjük a fokozott érdeklődést és a jelenlévők aktív részvételét!

A visszaélés-bejelentési (whistleblowing) rendszerekkel kapcsolatos szolgáltatásainkról itt olvashat bővebben: Visszaélés-bejelentés (whistleblowing) – Maráczi, Fellegi & Társai Ügyvédi Iroda (mfpartners.hu)

*

Összes hír