Hírek

Dr. Török Barbara LL.M.

Visszaélés-bejelentés a gyakorlatban – fókuszban az eddigi tapasztalatok

Szerző:

A fokozott érdeklődésre tekintettel 2024. február 20-án Dr. Török Barbara LL.M. és Dr. Őze Péter LL.M. kollégáink ismételten előadást tartottak whistleblowing témában, a „Visszaélés-bejelentés a gyakorlatban – fókuszban az eddigi tapasztalatok” címmel.

Szakértőink az előadáson az új Panasztörvény rendelkezéseinek az ismertetésén túl, számba vették a gyakorlati teendőket, kitértek a kapcsolódó munkajogi és adatvédelmi kérdésekre, továbbá ismertették az eddigi tapasztalatokat is.

Az előadáson részt vevők többek között az alábbi kérdésekre is választ kaptak:

  • Ki köteles visszaélés-bejelentési rendszert létrehozni? Létrehozhat-e egy vállalatcsoport közös visszaélés-bejelentési rendszert? Milyen szabályok vonatkoznak a cégcsoportokra?
  • Milyen szankcióval számolhat az a szervezet, amelyik nem hozta létre a Panasztörvény szerinti visszaélés-bejelentési rendszert?
  • Milyen folyamatokra és dokumentumokra van szükség a megfeleléshez?
    Milyen szerepe lehet egy ügyvédi irodának a rendszer működtetésében?
  • Miért fontos az anonimitás?
  • Mi a feladata a bejelentővédelmi ügyvédnek?
  • Milyen munkajogi intézkedések (figyelmeztetés, hátrányos jogkövetkezmények, felmondás stb.) alkalmazhatóak, ha megállapításra kerül a szabályszegés?
  • Melyek az eddigi tapasztalatok?

Az előadás során konkrét gyakorlati példák is bemutatásra kerültek, illetve munkatársaink érintették a „hagyományos” munkavállalói ellenőrzés kérdéseit is (kamerás megfigyelés, GPS, szondáztatás, csomagátvizsgálás).

Dr. Őze Péter LL.M.

A résztvevőknek természetesen az előadás során, valamint az azt követő konzultáción lehetőségük volt kérdések feltételére, azok átbeszélésére.

Ezúton is köszönjük a fokozott érdeklődést és a jelenlévők aktív részvételét!

A visszaélés-bejelentési (whistleblowing) rendszerekkel kapcsolatos szolgáltatásainkról itt olvashat bővebben: Visszaélés-bejelentés (whistleblowing) – Maráczi, Fellegi & Társai Ügyvédi Iroda (mfpartners.hu)

Kérdése merült fel a fentiekkel kapcsolatban? Keresse kollégáinkat:

Dr. Török Barbara LL.M.
Dr. Őze Péter LL.M.

Összes hír