Hírek

TOP 5 GVH-bírság 2022-ben

Szerző:

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) idén is közzétette a megelőző évi tevékenységére vonatkozó országgyűlési beszámolóját. Ennek apropóján röviden bemutatjuk azokat az ügyeket, amelyekben a GVH 2022-ben a legnagyobb összegű bírságot szabta ki.

5. Hangszerkereskedők árrögzítése – 101.734.000 Ft bírság

Ügytípus: versenykorlátozó megállapodás

Bírsággal sújtott vállalkozások: Hangszerdiszkont.hu Kft., Cs. K. egyéni vállalkozó, Bookangel Kft., Tajti-Music Kft., Sch. K. egyéni vállalkozó, Hangszerker Kft., Sz. T. M. egyéni vállalkozó, Pécsi Direkt Kft. „f.a.”, Rainbow Üzletlánc Kft. „f.a.”, Könyv Plaza Kft., , Friendly House Kft., Hangszer Pláza Kft., Muziker, A.S.[DFN2]

A Yamaha Music Europe GmbH engedékenységi kérelme alapján indult eljárásban a hangszerkereskedő vállalkozások közel 10 éven keresztül egyeztették áraikat, hogy egységes árszintet teremtsenek egymás között. Mindemellett, a Yamaha hangszergyártó és -forgalmazó 2014-től rögzítette a termékeinek minimális továbbértékesítési árait viszonteladói felé, amelyeket – a nyílt írásbeli kommunikáció elkerülése érdekében – a hangszerkereskedők által használt anonim e-mail cím használatával egyeztetett a viszonteladókkal.

4. DIGI-ügy – 190.000.000 Ft bírság

Ügytípus: fogyasztóvédelem

Bírsággal sújtott vállalkozás: DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft.

A GVH az eljárása során azt vizsgálta, hogy a DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. (DIGI) megfelelően tájékoztatta-e a fogyasztókat a „DIGINet 1000” nagysebességű internet csomagjának népszerűsítésekor.

A vizsgálat megállapításai alapján a DIGI elhallgatta a fogyasztók elől, hogy az ígért sebesség eléréséhez – vagy akár csak megközelítéséhez – a saját eszközeiknek is meg kell felelnie bizonyos technikai követelményeknek (pl. külön wifi routert kell beszerezniük, mert a DIGI által a szolgáltatással együtt biztosított eszköz erre nem alkalmas).

3. Casio termékek nagykereskedőjének ármegkötése – 325.000.000 Ft bírság

Ügytípus: versenykorlátozó megállapodás

Bírsággal sújtott vállalkozások: FAST HUNGARY Kereskedelmi Kft., FAST ČR a.s.

A FAST Hungary Kereskedelmi Kft. és cseh anyacégének a jogelődje az általuk forgalmazott Casio karórák és billentyűs hangszerek minimális online fogyasztói árai tekintetében éveken keresztül „ajánlott fogyasztói árakat” tartalmazó listákat tettek közzé forgalmazóik számára – azonban a felsorolt árak alkalmazását nem csupán ajánlották, hanem azok betartását rendszeresen ellenőrizték, eltérés esetén pedig azonnal figyelmeztették a webes kereskedőket. Egy esetben például a cégcsoport azzal fenyegette meg az egyik kiskereskedőt, hogy nem kap több árut, ha továbbra is 10% kedvezménnyel árulja az általuk forgalmazott órákat.

2. Altató- és lélegeztetőgép kartell – 669.750.000 Ft bírság

Ügytípus: versenykorlátozó megállapodás

Bírsággal sújtott vállalkozások: GE Hungary Ipari és Kereskedelmi Kft., Dräger Medical Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., ALADDIN MEDICAL Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., HOGE Orvosi Műszer Kft.

A magyar altató- és lélegeztetőgép piac szereplői 2015-ben megállapodtak egy, az Emberi Erőforrások Minisztériuma által tervezett, 6 milliárd forintos központi eszközbeszerzés kapcsán a beszerzés felosztásáról és részletes ajánlati áraikról.

1. Banki kartell: – 1.797.300.000 Ft bírság

Ügytípus: versenykorlátozó megállapodás

Bírsággal sújtott vállalkozások: MKB Bank Nyrt., CIB Bank Zrt., Erste Bank Hungary Zrt., Kereskedelmi és Hitelbank Zrt., Raiffeisen Bank Zrt., UniCredit Bank Hungary Zrt.

A vállalkozások 2011. szeptember 15. és 2012. január 30. között összehangolták a stratégiájukat a fix árfolyamú végtörlesztések csökkentése érdekében a hitelkiváltó hitelek nyújtásának korlátozása révén, amellyel összefüggésben üzleti titoknak minősülő információkat osztottak meg egymással. [A Kúria a GVH-t a korábbi határozat(ok) bírságra vonatkozó rendelkezései körében kötelezte új eljárásra, amelynek keretében a GVH újraszámolta a bírságot.]

*

Végezetül kijelenthető, hogy a GVH által 2022-ben kiszabott összesen 3,7 milliárd forint összegű bírság jelentősen elmaradt a 2021-ben kiszabott bírságösszegtől (18,2 milliárd forint).

Megjegyzendő azonban, hogy a GVH minden korábbinál nagyobb figyelmet fordít az eljárás alá volt vállalkozások együttműködési hajlandóságára, például a 2022-ben befejezett ügyek esetében több vállalkozás (Yettel, Alza, Vodafone) összesen mintegy 2 milliárd forint értékű fogyasztói jóvátétel végrehajtását vállalta. A fogyasztói jóvátételek aktuális gyakorlatáról itt írtunk.

*

A GVH országgyűlési beszámolója a következő linken elérhető: https://www.gvh.hu/pfile/file?path=/gvh/orszaggyulesi_beszamolok/gvh_ogy_pb_2022&inline=true

Forrás: https://gvh.hu/

Jelen tájékoztatás nem teljes körű, az a teljesség igénye nélkül készült. Jelen tájékoztatás továbbá nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.

Összes hír