Hírek

Új lehetőségek a munkáltatói lakbértámogatásnál

Szerző:

2017.01.01-től a jelenleginél kedvezőbb feltételekkel biztosíthatnak a munkáltatók adómentesen lakhatási támogatást vagy szálláshelyet a munkavállalóik részére. A juttatás cafeteria keretében, vagy azon kívül is adható.

Mobilitási célú lakhatási támogatás

Amennyiben a legalább heti 36 órában foglalkoztatott munkavállaló állandó lakóhelye több mint 60 km-re van a munkahelytől vagy a tömegközlekedéssel való utazás meghaladja a 3 órát, akkor 2017.01.01. napjától a munkáltató adómentesen támogathatja a munkavállaló albérletének költségeit.

További feltétel, hogy a munkavállaló ne rendelkezzen lakás tulajdonjogával a munkavégzés helyén. Az adómentesen adható összeg maximum a minimálbér 40%-a, és az összeg a foglalkoztatás időtartamával arányosan csökken.

A támogatás módja többféle lehet:

  • a munkáltató kifizetheti a munkavállaló által bérelt lakás havi bérleti díját vagy ennek egy részét; vagy
  • a munkáltató bérli a lakást és ingyenesen vagy kedvezményesen a munkavállaló rendelkezésére bocsátja.

A részletszabályokat az SZJA törvény 1. sz. melléklet 2017.01.01. napjától hatályos 2.11. és 9.7. pontjai tartalmazzák.

Munkásszállás

A munkásszállás fogalmát meghatározó rendelkezés 2017.01.01. napjától hatályos szövege szerint az adómentességnek már csak az egy lakóhelyiséggel rendelkező önálló ingatlan (pl.: garzonlakás) esetében lesz feltétele az egynél több munkavállaló elhelyezése. A több lakóhelyiséggel rendelkező önálló ingatlan esetében elegendő lesz az is, ha minden szobában legalább egy munkavállaló lakik. [SZJA törvény 1. sz. melléklet 2017.01.01. napjától hatályos 8.6. f) pont]

Kapcsolódó TAO rendelkezések

2017.01.01. napjától további kedvező változás, hogy a cégek adózás előtti eredményét csökkenti:

  • a mobilitási célú lakhatási támogatás adóévben juttatott összege, de legfeljebb az adózás előtti nyereség összege;
  • a munkásszállás kialakítására, fenntartására, üzemeltetésére tekintettel az adóévben elszámolt költség, ráfordítás, de legfeljebb az adózás előtti nyereség összege. [TAO törvény 2017.01.01. napjától hatályos 7. § (1) bekezdés k) és l) pont]

*

Jelen tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.

Összes hír