Hírek

Új közzétételi kötelezettség – Központi Információs Közadat-nyilvántartás

Szerző:

A költségvetési szerveknek – a nemzetbiztonsági szolgálatok kivételével – kéthavi rendszerességgel közzé kell tenniük meghatározott gazdálkodási adataikat a Központi Információs Közadat-nyilvántartásban. Amennyiben ezt valamely szerv elmulasztja, azzal szemben átláthatósági hatósági eljárás indítható, és végső esetben 100 ezer forinttól 50 millió forintig terjedő bírság is kiszabható.

A Központi Információs Közadat-nyilvántartást a közpénzek felhasználásának átláthatósága érdekében hozták létre. A felületen a közzétételre kötelezettek a törvényben meghatározott egyes 5 millió forintot meghaladó, az általuk hazai vagy európai uniós forrásból megvalósulóan nyújtott költségvetési támogatások, szerződések, nem alapfeladataik ellátására fordított kifizetések adatait kötelesek közzétenni. Az adatokat első alkalommal a 2022. november 29. és 2023. február 28. közötti időtartamra 2023. február 28-ig kellett közzétenni.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) átláthatósági hatósági eljárás keretében ellenőrizheti a közzétételi kötelezettség teljesítését. A NAIH az átláthatósági hatósági eljárást bejelentés alapján indítja, illetve azt hivatalból is megindíthatja. (Bejelentést bárki tehet.)

A NAIH jogsértés esetén elrendeli a közzétételi kötelezettség soron kívüli, de legfeljebb 15 napon belüli teljesítését. Amennyiben a közzétételre kötelezett továbbra sem tesz eleget a közzétételnek, akkor a NAIH 100 ezertől 50 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki.

A Központi Információs Közadat-nyilvántartás honlapja: https://kif.gov.hu/

Az adatszolgáltatással kapcsolatos bővebb információk a felületen érhetőek el: https://kif.gov.hu/adatszolgaltatoknak

*

Jelen tájékoztatás nem teljes körű, az a teljesség igénye nélkül készült. Jelen tájékoztatás továbbá nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.

Összes hír