Hírek

A nettó árbevétel közel 14%-ának megfelelő „kamerabírságot” szabott ki a NAIH

Szerző:

Az utóbbi években a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) egyik fókuszterületét képezik a kamerás megfigyelések. Az alábbiakban röviden összefoglaljuk az idén befejezett, legnagyobb bírsággal járó ügy tanulságait.

Szépségszalon-ügy

A NAIH az idei évben 30 millió forint összegű bírságot szabott ki egy szépségszalonra (Spandora), ahol a 32 db kamerából álló kamerarendszer szabálytalanul üzemelt, valamint a marketing célú adatkezelés sem volt szabályos.

A kamerák a raktárban, a recepción, a folyosókon, a hátsó bejáratnál, az ügyfélszolgálati helyiségekben, az irodákban, valamint a diagnosztikai szobákban, sőt még a kezelőkben is készítettek jogszerűtlenül kép-, illetve hangfelvételt. A kamerák jogellenesen megfigyelték azt a helységet is, ahol a munkavállalók az ebédidejüket töltötték, de a munkavállalók munkaállomásai is állandó megfigyelés alatt álltak.

A szépségszalon a fentiekkel megsértette a tisztességes adatkezelés elvét, továbbá nem határozta meg megfelelően az adatkezelés célját, jogalapját, illetve nem gondoskodott az előzetes tájékoztatásról, belső szabályok kialakításáról.

A 30 millió forintos bírság különösen annak tükrében figyelemre méltó, hogy a társaság 2021. évi nettó árbevétele kb. 216 millió forint volt. A NAIH tehát a vállalkozás nettó árbevételének közel 14%-ának megfelelő bírságot szabott ki.

A fenti ügy ezzel az eddigi legnagyobb NAIH-bírsággal szankcionált esetnek minősül a kamerás megfigyelések tekintetében.

TOP 5 „kamerabírság”

A NAIH az öt eddigi legnagyobb összegű bírságot az alábbi ügyekben szabta ki:

1. Spandora szépségszalon-ügy: 30 millió Ft (kamerás megfigyelés és marketing célú adatkezelés szabályainak a megsértése)

2. Deichmann-ügy: 20 millió Ft (beépített és alapértelmezett adatvédelem elvének sérelme kamerás adatkezelés kialakítása során, hozzáférési és korlátozáshoz való jog megsértése)

3. OMV-ügy: 18 millió Ft (üzemanyagtöltő állomások elektronikus megfigyelőrendszereinek üzemeltetésével végzett adatkezelés)

4. Auchan-ügy: 15 millió Ft (áruházlánc kamerás megfigyelőrendszere)

5. Kerepes Város Önkormányzatának ügye: 5 millió Ft (önkormányzatok általi kamerás megfigyelés)

*

Jelen tájékoztatás nem teljes körű, az a teljesség igénye nélkül készült. Jelen tájékoztatás továbbá nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.

Összes hír