Hírek

Módosult a munka törvénykönyve

Módosult a munkavédelmi törvény

Szerző:

A munkavédelmi törvény 2024. évi módosításai közül az alábbiakban a munkavédelmi oktatásra és az orvosi alkalmassági vizsgálatra vonatkozó változásokra térünk ki röviden:

Februártól egyszerűsödik a munkavédelmi oktatás

2024.02.01-jén lép hatályba azon rendelkezés, mely szerint a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszter rendeletében meghatározott tevékenységek, munkakörök, álláshelyek esetében a munkavédelmi oktatás a rendeletben meghatározott általános oktatási tematikának a munkavállaló részére történő átadásával is teljesíthető.

Az átadás megtörténhet az oktatási tematikának a munkavállaló számára elérhető belső elektronikus hálózaton történő közzétételével is.

Szeptembertől változás az orvosi alkalmassági vizsgálatokban

2024.09.01-jén lép hatályba azon rendelkezés, mely megszünteti a munkára való alkalmasság kötelező orvosi vizsgálathoz kötését.

Jogszabály meghatározhat olyan munkaköröket (foglalkozásokat), amelyek esetében a munkára való alkalmasságról továbbra is orvosi vizsgálat alapján kell dönteni, emellett a munkáltató is elrendelheti az orvosi vizsgálatot. Az ágazati miniszter – az egészségügyért felelős miniszterrel és a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszterrel egyetértésben – kap felhatalmazást azon munkakörök, feladatkörök és álláshelyek megállapítására, amelyek esetében a munkára való alkalmasság megállapításához mindenképp orvosi vizsgálat szükséges.

A szabályozást nem kell alkalmazni, ha szervezett munkavégzésre irányuló jogviszonyt szabályozó jogszabály az érintett tekintetében sajátos egészségi alkalmassági követelményről rendelkezik.

Kérdése merült fel a fentiekkel kapcsolatban? Esetleg részletesebb tájékoztatást szeretne? Keresse kollégáinkat:

Dr. Török Barbara LL.M.
Dr. Fellegi Nándor LL.M.

*

A fenti tájékoztatás nem teljes körű, az a teljesség igénye nélkül készült. A fenti tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak.

Összes hír