Hírek

Kötelező tervezői és kivitelezői felelősségbiztosítás bevezetése

Szerző:

Az építési folyamat egyes résztvevői 2017. január 1-jétől kötelesek felelősségbiztosítást kötni, amennyiben egyszerű bejelentéssel érintett lakóépülettel kapcsolatos tevékenységet végeznek. Az alábbiakban összefoglaljuk a kötelező felelősségbiztosításhoz kapcsolódó legfontosabb jogszabályi rendelkezéseket.

Tervezők

2017. január 1-jétől a tervezők kötelesek felelősségbiztosítást kötni, ha tevékenységük egyszerű bejelentéshez kötött épületet érint.

A tervezőket érintő lényeges jogszabályi rendelkezés, hogy a Kivitelezési Kódexben[1] meghatározottakon túlmenően, 2017. január 1-jétől az egyszerű bejelentés (e-napló készenlétbe helyezésének) további feltétele, hogy a tervező az e-naplóba feltöltse az alábbi iratokat:

  • kivitelezési dokumentáció,
  •  tervező nyilatkozata a tervezői felelősségbiztosítás kötvényszámáról és a biztosító nevéről, valamint
  • a tervezői felelősségbiztosítás vagy biztosítási fedezet fennállását tanúsító, biztosító által kiadott igazolás.

Fővállalkozó kivitelezők

A 2017. január 1-jét követően kötött kivitelezési szerződés alapján a kivitelezés nem kezdhető meg, ha a fővállalkozó kivitelező nem rendelkezik a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló kormányrendeletben[2] meghatározott kötelező felelősségbiztosítással.[3]

Amennyiben a kivitelezést megkezdik, és a kivitelezés során az építésfelügyeleti hatóság a kötelező felelősségbiztosítás hiányát észleli, megtiltja a kivitelezési tevékenység további folytatását.

*

Jelen tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.

Összes hír