Hírek

Késedelmi kamat mértékének befagyasztása

Szerző:

A Kormány a háborús veszélyhelyzet idejére a késedelmi kamat érvényesíthető mértékét 25%-ban maximalizálta.

A 2022. november 11-től hatályos kormányrendelet szerint: „A késedelmi kamatkövetelés legfeljebb évi huszonöt százalékos mértékben érvényesíthető, ezt meghaladó részében pedig úgy kell tekinteni, mintha azt ki sem kötötték volna.”

A kormányrendelet tehát az „érvényesíthetőség” kérdését szabályozza. Ebből következően, a 25%-ot meghaladó mértékű késedelmi kamat kikötése jó eséllyel érvényes, azonban, ha a jogosult a kormányrendelet hatálya alatt kívánja érvényesíteni a lejárt követelését, úgy a 25%-ot meghaladó kamatrész tekintetében a jogérvényesítés nem lesz eredményes. (Megjegyzendő, hogy nem egyértelmű az, hogy a fenti rendelkezés az önkéntes teljesítésekre is vonatkozik-e.)

A jelenlegi szabályozás alapján a veszélyhelyzet idén december 1. napjáig tart, ugyanakkor reális esélyét látjuk annak, hogy az meghosszabbításra kerül.

Végezetül fontos megjegyezni, hogy a kormányrendelet a hatályba lépése előtt keletkezett, korábbiakban nem érvényesített követelésekre is vonatkozik.

*

Jelen tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.

Összes hír