Hírek

Internetes profil – hozzájárulás nélkül. Sérelemdíj: 1 M HUF

Szerző:

Hozzájárulás nélkül internetes profil létrehozása és annak társkereső, valamint szexoldalakra való feltöltése személyiségi jogot sért. A konkrét ügyben, ahol a Szegedi Ítélőtábla kimondta az 1 millió forint sérelemdíj megfizetését, a bíróság figyelembe vette a bántalmazás, a magánlaksértés és a magánélethez való jog csorbításának tényét is. 

A perben értékelt alperesi magatartások közül a legsúlyosabb, egyben a legnagyobb hátrányt a felperes internetes profiljának létrehozása és annak nyolc különböző társkereső, valamint szexoldalra történő feltöltése okozta. Az önrendelkezési jog minden embert megillet, és az említett tevékenység a szexuális élet szabad gyakorlásához fűződő személyiségi jogot sérti.

A magasabb sérelemdíj összege különösen köszönhető annak, hogy a jogsértés az interneten valósult meg, mely lényegesen nagyobb teret enged a jogsértés széleskörű elterjedéséhez, ismertté válásához, ezáltal bárki kiszolgáltatottá, védtelenné válhat. Ítéletében a bíróság utalt rá, hogy a jelen ügyben az alperes bűnössége az esettel kapcsolatban megállapításra került, büntetőjogi felelősségre vonása megtörtént, ennek megfelelően elsősorban kompenzációs cél figyelembevételével határozható mega felperes javára megítélendő sérelemdíj mértéke, azaz a bíróságnak alapvetően azt kell vizsgálnia, mekkora az az összeg, amely alkalmas arra, hogy hozzávetőlegesen ellentételezze azt a nem vagyoni hátrányt, amelyet a felperes a jogsértés következtében elszenvedett.

*

Jelen tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.

Összes hír