Hírek

GVH vs. infláció: eljárások az élelmiszerszektorban

Szerző:

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az év eleje óta hatósági eljárás(ok)ban vizsgálja, hogy közrejátszhat-e versenyjogsértés az élelmiszerárak kiugró emelkedésében. Az alábbiakban összefoglaljuk, hogy a versenyhatóság részéről milyen jelentősebb eljárások megindítására került sor 2023. január óta az élelmiszer-ágazatot érintően.

A GVH a tavalyi év vége óta kiemelt céljaként tekint az infláció letörésére, amelyet jól mutat, hogy az élelmiszer-inflációt érintő kérdések tekintetében külön elemzői csoportot hozott létre. Az elemzői csoport feladata – többek között – a legnagyobb hazai élelmiszer-kereskedelmi láncok árazási és értékesítési gyakorlatának vizsgálata, emellett az egyedi panaszokkal és piaci jelzésekkel is foglalkozik. Az erőteljes versenyhatósági fókusz következtében az utóbbi hónapokban számos eljárás indult (illetve fejeződött be) az élelmiszerszektort illetően.

Lefolytatott gyorsított ágazati vizsgálatok

A GVH a fogyasztói árak nagymértékű emelkedése miatt januárban a tej és tejtermékek-, majd februárban a tartós élelmiszerek piacán indított gyorsított ágazati vizsgálatot. (A gyorsított ágazati vizsgálatról, mint jogintézményről itt írtunk.)

A versenyhatóság a gyorsított ágazati vizsgálatok eredményeként azóta közzétette (végleges) jelentéseit, amelyekben a legfontosabb megállapításait az alábbiak szerint összegezte:

Tej és tejtermékek

A vizsgálat során a Versenyhivatal hét tejtermék (1,5%-os ESL tej, 2,8%-os ESL tej, 20%-os tejföl, 80%-os vaj, félzsíros tehéntúró, trappista sajt, natúr joghurt) árainak alakulását elemezte részletesen.

Az inflációt csökkentő versenypártoló javaslatok:

  • Nyerstej alapárprognózis felülvizsgálata
  • Szakmai konzultációs segítség az élelmiszer árstop tekintetében
  • Online árfigyelő rendszer fejlesztése és üzemeltetése
  • Növényi italok árképzése, fogyasztásuk ösztönzése
  • Fenntartható csomagolás ösztönzése
  • Folyamatos versenyhivatali fellépés

Megjegyzendő, hogy a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács már áprilisban – tehát még a vizsgálat befejezése előtt – jelezte, hogy felülvizsgálja a nyerstej árát meghatározó árprognózis módszertanát.

Tartós élelmiszerek

A versenyhatóság elsősorban 12 konkrét termékre (csemegeuborka, morzsolt csemegekukorica, csicseriborsó, chilis bab konzervek, meggybefőtt, gyorsfagyasztott zöldborsó, morzsolt csemegekukorica, mexikói zöldségkeverék, gyalult tök, hasábburgonya és gyümölcskeverék, illetve sűrített paradicsom) fókuszálva vizsgálta a konzerv- és fagyasztott zöldségek-gyümölcsök értékláncát.

Az inflációt csökkentő versenypártoló javaslatok és intézkedési pontok:

  • A zöldségek és gyümölcsök hazai termelésének ösztönzése
  • Hatékonyságnövelés, megújuló energiaforrások használatának támogatása és precíziós mezőgazdasági szakképzés
  • Termelői összefogás további ösztönzése
  • A kiskereskedők magasabb nyereséget realizáltak a vizsgált tartós termékeken
  • Fenntartható csomagolás ösztönzése
  • Folyamatos versenyhivatali fellépések

Megjegyzendő, hogy a GVH a fenti vizsgálatok során fellelt információk alapján egyetlen vállalkozással szemben sem indított versenyfelügyeleti eljárást.

Folyamatban lévő versenyfelügyeleti eljárások

Maspex Olympos Kft.

A GVH gyanúja szerint a Maspex Olympos Kft. (Olympos, Kubu, Apenta, Topjoy és Nestea márkák forgalmazója) valószínűleg több viszonteladó partnerével (pl. Aldi, CBA, COOP, Tesco) együttműködve rögzítette egyes termékeinek minimális fogyasztói árait, ezzel mesterségesen magas árszintet kialakítva.

Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt.

A Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt. a 2023. februárjától alkalmazott kereskedelmi kommunikációjában „A Lidl a legolcsóbb élelmiszerlánc” szlogent alkalmazta, amely a GVH gyanúja szerint az átlagfogyasztó számára valószínűsíthetően azt sugallja, hogy cég termékkínálata minden egyes többi magyarországi áruházlánchoz képest ténylegesen a legolcsóbb. A versenyhatóság álláspontja szerint ugyanakkor ez az állítás vélhetően valótlan tartalmú, ezáltal alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére.

Mindezek alapján a GVH a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmának feltételezett megsértése miatt indított versenyfelügyeleti eljárást indított a Lidl Magyarország Kereskedelmi Bt.-vel szemben.

Fontos rögzíteni, hogy a fenti versenyfelügyeleti eljárások megindítása nem jelenti annak a kimondását, hogy a vállalkozások a jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul.

Várható versenyfelügyeleti eljárások?

A Versenyhivatal jelenleg panaszeljárás keretében vizsgálja egyes külföldön előállított élelmiszerek (sajtok, gyümölcsjoghurtok, növényi italok, margarinok, fagyasztott zöldségek) túlzó árazását is, amely a későbbiekben ugyancsak versenyfelügyeleti eljárás(ok) megindításához vezethet.

+1 eszköz az inflációcsökkentéshez

A GVH által működtetett, július 1-jén indult online árfigyelő rendszer célja, hogy hozzájáruljon a kiskereskedelmi szektorban a piaci verseny fokozásához, valamint elősegítse, hogy az év végére egy számjegyűre mérséklődjön az infláció.

Az Árfigyelő több mint 60 termékkategóriában szereplő élelmiszer árát tartalmazza, amely lehetővé teszi a fogyasztók számára a fogyasztói árak átlátható összehasonlítását.

Az Árfigyelő rendszerbe azok a kereskedők kötelesek adatot szolgáltatni, amelyek nettó éves árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot, azonban a rendszerhez önkéntesen azok a kereskedők is csatlakozhatnak, amelyekre a kötelező adatszolgáltatási kötelezettség nem vonatkozik.

Az Árfigyelő itt elérhető: https://arfigyelo.gvh.hu/

Miben tudunk segíteni a fentiekkel összefüggésben?

– Kereskedelmi döntések minősítése fogyasztóvédelmi és versenyjogi szempontból
– Termékértékesítési és szolgáltatási szerződések versenyjogi szempontú véleményezése (különös tekintettel az árrögzítéssel, piacfelosztással, valamint információáramlással kapcsolatos kérdésekre)
– Versenyjogi vállalati compliance-programok támogatása, versenyjogi tréningek tartása
– GVH előtti képviselet ellátása bejelentéssel, illetve panasszal kapcsolatos eljárásokban
– GVH előtti képviselet ellátása versenyfelügyeleti eljárásokban

Kérdése merült fel a fentiekkel kapcsolatban? Keresse kollégánkat:

Dr. Fellegi Nándor LL.M.

A fenti tájékoztatás nem teljes körű, az a teljesség igénye nélkül készült. A fenti tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak.

Összes hír