Hírek

GVH-bírságok: szeptembertől emelkedik a bírságösszeg maximuma

Szerző:

2023. szeptember 1-jétől a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által kiszabható bírság összege a vállalkozás(csoport) nettó árbevételének a 13%-át is elérheti.

A Versenytörvény (Tpvt.) a bírságmaximumot jelenleg a nettó árbevétel 10%-aként jelöli meg, amelyet a 2024. évi központi költségvetés megalapozásáról szóló törvény módosít szeptember 1-jével. A törvény indokolása szerint a bírságtétel emelését „a jogsértések elleni fellépés visszatartó erejének növelése indokolja”.

Fontos megjegyezni, hogy a Versenytörvény alábbi rendelkezései nem változnak:

  • A bírságmaximum számítási alapjául szolgáló „nettó árbevételként” a GVH-határozat meghozatalát megelőző üzleti évben elért nettó árbevételt kell figyelembe venni.
  • Vállalkozáscsoport esetén a „nettó árbevétel” – a határozatban azonosított – vállalkozáscsoport nettó árbevételeként értendő.
  • A vállalkozások társulásával szembeni bírságmaximum számítási alapja a tagvállalkozások együttes nettó árbevétele.
  • Vállalkozások társulása esetén az egyes tagvállalkozások pénzügyi felelőssége egyenként nem haladhatja meg a bírságmaximumot (tehát szeptember 1-jétől az adott tagvállalkozással szemben a határozat meghozatalát megelőző üzleti évben elért nettó árbevétele 13%-áig szabható ki bírság).

*

Jelen tájékoztatás nem teljes körű, az a teljesség igénye nélkül készült. Jelen tájékoztatás továbbá nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.

Összes hír