Hírek

Fogyasztóvédelmi ellenőrzések: a 2023-as év 33 pontja

Szerző:

Az Igazságügyi Minisztérium a 2023. évre is közzétette a Fogyasztóvédelmi Hatósági Ellenőrzési és Vizsgálati Programját. A Program a korábbiakhoz képest ugyan kevesebb pontban, azonban célzottabban jelöli meg az ellenőrizendő szempontokat.

A vizsgálatok során a tavalyi évhez hasonlóan idén is központi szerepet kap az alábbiak ellenőrzése:
– a szavatossági és jótállási igények intézése,
– a veszélyes termékek keresése mind a hagyományos, mind az online kereskedelmi forgalomban, valamint
– a vámriasztással érintett termékek.

A korábbi gyakorlathoz képest ugyanakkor eltérést jelent, hogy a Program több esetben specifikálja azt, hogy egyes termékek/szolgáltatások ellenőrzésére milyen szempontból fog sor kerülni. Így például a hatóság kifejezetten az energiatakarékossághoz kapcsolódóan fogja vizsgálni az építési termékeket, illetve a villamossági termékek készenléti állapotban felvett teljesítményének laboratóriumi mérését.

Kiemelt figyelmet kap továbbá a gyermekek és a családok védelme is, így – többek között – a gyermektáborok és sítáborok, játékok, gyermekgondozási cikkek, illetve a reklámszabályok megtartásának ellenőrzése.

Amennyiben a hatóság jogsértést állapít meg, úgy elrendelheti például a jogsértő állapot megszüntetését, megtilthatja az áru forgalmazását, illetve fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabhat. A bírság összege – a vállalkozás méretétől és tevékenységétől függően – akár a vállalkozás éves nettó árbevételének 5%-áig, de legfeljebb 500 millió forintig, illetve speciális esetekben legfeljebb 2 milliárd forintig terjedhet.

A vállalkozásoknak tehát a 2023. évben is komoly figyelmet kell fordítaniuk a fogyasztóvédelmi megfelelésre.

A teljes Program az Igazságügyi Minisztérium Fogyasztóvédelmi Portálján elérhető.

*

Jelen tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.

Összes hír