Hírek

Építőipari rezsióradíj 2019

Szerző:

2019. augusztus 20. napján hatályba lépett az új, minimális építőipari rezsióradíjról szóló rendelet. Az építőipari rezsióradíjjal kapcsolatos, legfontosabb rendelkezéseket az alábbiakban foglaljuk össze. 

Fogalma

Az építőipari rezsióradíj a vállalkozó kivitelező szakági építési-szerelési termelő tevékenységének elvégzéséhez szükséges, egy aktív munkaórára vetített – a kivitelező tényköltségei alapján számított vagy tervezett – összes költsége.

Mértéke

Az Építőipari Ágazati Párbeszéd Bizottság ajánlása alapján a minimális építőipari rezsióradíj 2019. évre meghatározott, áfa nélküli legkisebb mértéke 3.696,- Ft/óra. (Ennek mértéke 2017-ben 2.870,- Ft/óra, 2018-ben 3.300,- Ft/óra volt.)

Minimális rezsióradíjat el nem érő árajánlat

Az árajánlat aránytalanul alacsonynak minősül, ha a vállalkozó kivitelező által alkalmazott rezsióradíj alacsonyabb a minimális építőipari rezsióradíj mértékénél. Fontos kiemelni, hogy a minimális építőipari rezsióradíj mértéke nem bír kötelező erővel, csupán ajánlásként került rögzítésre. Előfordulhat ugyanis, hogy a vállalkozó tényleges költségei a minimális rezsióradíj alatt maradnak, így semmiképpen sem lenne indokolt a minimális rezsióradíj mértékét kötelezővé tenni.

Az aránytalanul alacsony árajánlat fokozott vizsgálatára a közbeszerzési eljárásokban van szükség, mivel ilyen árajánlat esetében az ajánlatkérő adatokat, valamint írásbeli indokolást köteles kérni az ajánlattevőtől, hogy a rezsióradíj kiszámításakor egyes költségeket milyen összeggel és módon vett figyelembe. Nem beszélhetünk tehát arról, hogy a minimális rezsióradíjat el nem érő ajánlatot mindenképpen érvénytelennek kellene tekinteni. Amennyiben azonban az ajánlattevő az ajánlatában rögzített ár mértékét nem tudja – a fentieknek megfelelően – alátámasztani, úgy az ajánlata törvény erejénél fogva érvénytelennek tekintendő.

*

Jelen tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.

Összes hír