Hírek

„Egyenlő munkáért egyenlő bért!”

Szerző:

Egy nemrég kihirdetett uniós irányelv (2023/970) célja, hogy a férfiak és a nők egyenlő értékű munkáért egyenlő díjazásban részesüljenek, valamint, hogy e vonatkozásban megerősítse a nemi alapon történő megkülönböztetés tilalmát.

Az irányelv a fenti célok elérése érdekében – a bérek átláthatósága és megerősített végrehajtási mechanizmusok révén – minimumkövetelményeket állapít meg.

Az irányelv nem csak a tagállamokra, hanem a munkáltatókra is ró kötelezettségeket, így például:

  • a munkáltatóknak hozzáférhetővé kell tenniük a munkavállalók számára a bérszintek és a bérnövekedés meghatározásához használt kritériumokat;
  • a munkáltatóknak a munkavállaló kérésére tájékoztatást kell adnia a munkavállaló saját bérszintjéről, és az övékével azonos munkát vagy egyenlő értékű munkát végző munkavállalók átlagos bérszintjéről, nemek szerinti bontásban;
  • a legalább 100 munkavállalót foglalkoztató munkáltatóknak az irányelvben meghatározottak szerint rendszeresen jelentést kell tenniük a bérekről.

A tagállamok – így Magyarország is – 2026.06.07-ig kötelesek átültetni az irányelvben foglaltakat a saját nemzeti jogukba. A hazai szabályozás egyelőre még várat magára, azonban ennek ellenére javasolt, hogy a munkáltatók időben átgondolják és felkészüljenek az irányelvben foglaltak megvalósítására.

Kérdése merült fel a fentiekkel kapcsolatban? Keresse kollégáinkat:

Dr. Török Barbara LL.M.
Dr. Fellegi Nándor LL.M.

*

A fenti tájékoztatás nem teljes körű, az a teljesség igénye nélkül készült. A fenti tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak.

Összes hír