Hírek

Akciós árak? – Májustól új szabályokra kell figyelniük a vállalkozásoknak

Szerző:

2022. május 28-tól nem elegendő csak az akciós ár feltüntetése a fogyasztónak megvételre kínált termék eladási árának, egységárának, valamint a szolgáltatás díjának csökkentése esetén.

A fogyasztóvédelmi törvény és a vonatkozó NFGM-SZMM együttes rendelet (Rendelet) szövege jelenleg is tartalmaz előírásokat az árak feltüntetésével kapcsolatban. A hatályos jogszabályok így rögzítik – többek között – azt, hogy a fogyasztót írásban tájékoztatni kell a fogyasztóknak megvételre kínált termék, illetve szolgáltatások áráról, amelyek információkat egyértelműen, könnyen azonosíthatóan és tisztán olvashatóan kell feltüntetni.

A fenti időponttól azonban a Rendelet szövege kiegészül azzal a vállalkozói kötelezettséggel, hogy árcsökkentés bejelentése esetében meg kell jelölni a korábbi, a vállalkozás által az árcsökkentést megelőzően alkalmazott árat is.

A „korábbi ár” alatt a vállalkozás által egy olyan időszakban alkalmazott legalacsonyabb ár értendő, amely nem lehet rövidebb, mint az árcsökkentés alkalmazását megelőző 30 nap. Ha pedig az árcsökkentés mértéke fokozatosan növekszik, akkor a „korábbi ár” az árcsökkentés első alkalmazása előtti, az árcsökkentés nélküli ár.

A Rendelet kifejezetten rögzíti, hogy a fenti rendelkezések nem vonatkoznak a romlandó vagy minőségüket rövid ideig megőrző termékekre.

A fenti, forgalmazással, illetve szolgáltatásnyújtással összefüggő szabályok betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi, és jár el azok megsértése esetén. Ennek keretében a hatóság akár fogyasztóvédelmi bírságot is kiszabhat, amelynek összege – a vállalkozás méretétől és tevékenységétől függően – 15 ezer forinttól a vállalkozás éves nettó árbevételének 5%-áig, de legfeljebb 500 millió forintig, illetve a fogyasztók széles körének testi épségét, egészségét sértő vagy veszélyeztető, továbbá a fogyasztók széles körének jelentős vagyoni hátrányt okozó jogsértés esetén legfeljebb 2 milliárd forintig is terjedhet.

*

Jelen tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak, amennyiben további kérdése lenne, vegye fel irodánkkal a kapcsolatot.

Összes hír