Hírek

5% lesz az új lakások áfája a rozsdaövezetekben

Szerző:

Öt százalék lesz a rozsadaövezetekben épülő új lakások adásvételének és bérbeadásának az áfája – jelentette be Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai kormányülés után.


A bejelentés egyelőre csak annyi volt, „hogy az úgynevezett rozsdaövezetekben épülő új lakások értékesítésére és bérbeadására 27 százalékos helyett 5 százalékos áfakulcs lesz alkalmazandó”, a részelteket még nem tudni.

Budapesten jócskán találhatók ilyen területek, több ezer hektár a belvároson kívül szinte minden kerületben. Itt a területek rehabilitációja után társasházi lakásfejlesztések is megvalósulhatnak.,

Ezeknek a területeknek a hasznosítását javasolta korábban az MNB mellett létrehozott Lakás- és Ingatlanpiaci Tanácsadó Testület (LITT) is.

A területek rehabilitálása azonban nem egyszerű, és igen költséges is, ezért az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület IFK) a kormány segítségét kéri a barnamezős területek kármentesítéséhez. Ezzel növelhető lenne a fejlesztési telkek kínálatának és kapacitásainak bővítése, így a fajlagos telekárakat mérsékeltebb szinten lehetne tartani.

Az adott területen épülő lakásoknál nemcsak az adásvétel áfáját csökkentette most a kormány, hanem az ott épülő bérlakások bérleti díjának az áfáját is. Ez azért jelentős előrelépés, mert jelenleg a vállalkozói bérlakásépítés egyik legnagyobb gátja a magas lakbéráfa, ami a megtérülést jelentősen befolyásolja.

Egy közhasznú bérlakásrendszer létrehozását régóta szorgalmazza a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület, hiszen a megfizethető lakások biztosításán túl a bérlakásépítés konjunktúrakiegyenlítő eszköz is lehet a kormány kezében. (A bérlakásépítés lehet az egyik eszköz a válságból való kilábalásra) A zöld szempontokat érvényesítő, minőségi bérlakásépítés koncepciójába maximálisan illeszkedik a barnamezős területek hasznosítása.

Összes hír