Hírek

CSOK 2023: A városi CSOK „véghajrája”

Szerző:

Igyekezniük kell azoknak a gyermekes családoknak, akik valamelyik városban szeretnék a lakásvásárláshoz felhasználni a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK). Akik el szeretnék kerülni az év végi kapkodást, azoknak érdemes még az ősz folyamán megkötni az adásvételi szerződést és benyújtani a támogatási kérelmet a folyósító pénzintézethez.

Mi változik?

2024. január 1-jétől már csak a kistelepüléseken és a tanyákon lévő lakások, családi házak megvételéhez lehet igényelni a CSOK-ot (falusi CSOK). A városi CSOK helyett várhatóan új támogatási forma – a CSOK plusz – kerül bevezetésre jövő év elejétől, ami azonban valószínűleg a jelenleginél szűkebb körben lesz elérhető. Orbán Viktor 2023.09.25-én a Parlamentben röviden nyilatkozott erről is.

A támogatás főszabály szerint tehát már csak idén december 31-ig érhető el a városokban, amely érinti mind az új építésű, mind a használt lakásokat.

A falusi CSOK marad, azonban a feltételei némiképp szintén változnak. Ennek megfelelően, a CSOK-kal érintett kistelepülések listája is módosul jövő év elején: a több mint 2600 település felsorolása a 2023. 07. 11-i Magyar Közlöny 50. oldalától tekinthető meg. A listában nem szereplő településeken várhatóan növekedni fog a lakásvételek száma az év hátralévő részében. Sokan ugyanis előre hozhatják a lakásvételi terveik megvalósítását, hogy ne maradjanak le a CSOK-ról és a vele járó illetékmentességről.

Milyen teendők merülnek fel a 2023. évi CSOK-os vásárlás esetén?

  • Annak ellenőrzése, hogy az adott település szerepel-e a kistelepülések listáján. Ha nem szerepel, ott – a rendelkezésünkre álló információk – szerint az idei év végén meg fog szűnni a CSOK jelenleg ismert formája.
  • A megvásárolni kívánt lakás megtalálása.
  • A CSOK-ot folyósító pénzintézetnél az elvárások, folyamatok tisztázása.
  • Az adásvételi szerződést elkészítő és ellenjegyző ügyvéd kiválasztása.
  • Az adásvételi szerződés aláírása, ügyvédi ellenjegyzése.
  • A kormányhivatalhoz (földhivatalhoz) benyújtott szerződés, valamint a támogatás iránti kérelem benyújtása a CSOK-ot folyósító pénzintézethez.

Ügyvédi irodánk rövid határidővel áll rendelkezésre adásvételi szerződések előkészítése, ellenjegyzése, földhivatali ügyintézése kapcsán. Irodánk sokéves tapasztalattal rendelkezik a magánszemélyek ingatlanügyleteivel, lakások, családi házak adásvételével kapcsolatban.

A CSOK 2023 évi felhasználásával lakást, lakóházat venne? Segítünk az adásvételi szerződés elkészítésében. Kérdése merült fel a fentiekkel kapcsolatban? Keresse kollégáinkat:

Dr. Fellegi Nándor LL.M.nandor.fellegi@mfpartners.hu

A fenti tájékoztatás nem teljes körű, az a teljesség igénye nélkül készült. A fenti tájékoztatás nem minősül jogi tanácsadásnak.

Összes hír